Chocolaterie Dongelmans Zeddam
Chocolaterie Dongelmans voor al uw bonbons Chocolaterie Dongelmans voor al uw bonbons Chocolaterie Dongelmans voor al uw bonbons Chocolaterie Dongelmans voor al uw bonbons

Chocolade


Chocolade

De waarheid over Chocolade

Echte chocolade en ''snelle'' chocolade zijn verre verwanten van elkaar. we gebruiken de term snelle chocolade voor industriële chocolade van lage kwaliteit die overal te koop is en veel wordt gebruikt in repen.

Elke soort chocolade bevat het stofje phenylethhylamine (PEA). Dit stofje zorgt ervoor dat het serotoninegehalte in de hersenen wordt verhoogt. Hierdoor wordt energiegehalte en de alertheid verhoogd. Hierdoor ontstaat een euforisch gevoel terwijl depressieve mensen juist een laag PEA gehalte hebben. Ook is chocola te vergelijken met cafeïne.

De waarheid over echte Chocolade
Echte chocolade is goed voor lijf en leden. Het is één van de voedzaamste en de best verterende levensmiddelen en bevat onder andere de vitamine A1, B1, B2, C, D, E en de mineralen calcium, magnesium,natrium, kalium, ijzer, zink, koper, chroom en fosfor. Ook bevat echte chocolade weinig suiker en heeft het een lage glycemische index, wat inhoud dat het langer een vol gevoel heeft en dat uw bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Chocola wordt ook gebruikt bij homeopathie en helpt zelfs het immuunsysteem met het voorkomen van kanker.

De waarheid over snelle Chocolade
Snelle chocolade of cacaofantasie bevat soms niet meer dan 5% cacao. De andere ingrediënten zijn suiker, verharde plantaardige vetten, notenolie en allerlei kunstmatige smaakstoffen. deze vetten hebben een ongunstige invloed op uw gezondheid. Het belangrijkste missende in snelle chocolade is het vervangen van cacaoboter door één of ander vet. De cosmetische en farmaceutische industrieën kopen massa's cacaoboter in voor lippenstift, crèmes en zetpillen. Hierdoor wordt het vervangen van cacaoboter voor chocolade fabrieken heel verleidelijk.

Hoe het verschil herkennen
» Kijk op de verpakking, als het een cacao gehalte tussen de 50% en 70% dan is het echte chocolade. Zo niet dan is het snelle chocolade.
» Kijk of er vanille of vanilline in zit, want dit lijkt erg op mekaar en de smaak verschilt niet veel. Vanilline is spotgoedkoop en wordt daarom nogal scheutig gebruikt. Vaak met als doel de cacaobonen in snelle chocolade te verhullen.

Ook met uw zintuigen is het mogelijk om het verschil te zien.

» Reuk: Echte chocolade heeft een evenwichtige en aangename geur.
» Zien: Breek de chocolade doormidden. In de breuk moet een typisch patroon zitten netzo als een boomstam. Ook moet de chocolade glanzen en mag geen aanslag hebben en algemeen geld dat hoe roder de tint, hoe beter de cacao.
» Aanraking: Echte chocolade moet in de hand smelten, omdat cacaoboter hard en kristalvorming is bij 33C° maar smelt bij 34C°.
» Geluid: Breek de chocolade vlak naast uw oor. Bij echte chocolade hoort u een duidelijke knak. Bij snelle chocolade lijkt het op plasticine en breekt het met een doffe plop.
» Smaak: De chocolade moet glad zijn, in echte chocolade zijn de deeltjes zo klein dat u ze niet kan onderscheiden. Ook de nasmaak speelt een rol. Echte chocolade moet heerlijk in de mond hangen. Tenslotte laat de chocolade tijdens het smelten een heerlijke aroma los, die ons terug brengen op de ruik.

Terug