Chocolaterie Dongelmans Zeddam
Chocolaterie Dongelmans voor al uw bonbons Chocolaterie Dongelmans voor al uw bonbons Chocolaterie Dongelmans voor al uw bonbons Chocolaterie Dongelmans voor al uw bonbons

Chocolade


Chocolade

Chocolade

Chocolade is de bekende lekkernij die gemaakt wordt van cacao. Cacao wordt gewonnen uit cacaoplanten. Van chocolade kunnen repen worden gemaakt, maar het wordt ook in veel andere producten verwerkt waaronder bonbons, chocoladeletters of hagelslag.

Productie
Nadat de cacaobonen geoogst zijn worden ze gedroogd, gereinigd en gebrand. Dat branden gebeurd bij temperaturen tussen de 110 en 160 °C en is heel belangrijk om het aroma te ontwikkelen en de smaak te verbeteren. De cacaostukjes, de zogenoemde nibs, worden vervolgens gemalen zodat er een dikke, donkere pap ontstaat. Onder hoge druk wordt de vetstof uit de pap geperst. Die vetstof is gelig van kleur en bevat ongeveer 55 % vet: de cacaoboter. Het overige deel is cacaopoeder, waarmee bijvoorbeeld chocolademelk kan worden gemaakt. De cacaoboter wordt gesmolten voor de vervaardiging van chocolade.

Stoffen
Chocolade bevat de stof fenylethylamine. Die stof zit ook in de hersenen. Mensen die vaak neerslachtig of depressief zijn, hebben waarschijnlijk minder van deze stof. Bij het eten van chocolade zouden die mensen weer vrolijker en opgewekter worden. Naast de fenylethylamine zorgt de geur er ook voor dat men zich goed gaat voelen. Volgens onderzoekers heeft dat te maken met de cannabinoïden die in de chocolade zit. Die stoffen lijken op cannabis, een plantaardige soort drugs waar men heel rustig van wordt.

Soorten chocolade
Chocolade is er in verschillende soorten. Daarnaast wordt chocolade in veel verschillende producten verwerkt. Een opsomming:

Puur: Pure chocolade bevat (in Europa) ten minste 35 % cacaobestanddelen.
Melk: Melkchocolade bevat ten minste 25 % cacaobestanddelen en daarnaast ook nog 14 % melkpoeder.
Wit: Dit is eigenlijk geen echte chocolade omdat er geen cacaobestanddelen in zitten. Witte chocolade bevat alleen cacaoboter.

Chocolade bewaren
Chocolade kan het beste op kamertemperatuur worden bewaard. Dat is zo rond de 18 °C. Veel mensen bewaren chocolade in de koelkast. Buiten het feit dat de chocolade dan erg hard wordt, ontstaat er ook nog eens condens. Dat zijn kleine waterdruppeltjes die van damp worden gemaakt zodra iets warmer wordt of afkoelt. De smaak vergaat een beetje omdat je chocolade met water proeft. Op kamertemperatuur kan chocolade wel twee jaar goed blijven.

Lees hier meer over de waarheid van Chocolade